Sad je vreme!

garlic-618400

(Jedan mali savet)

Verovatno ste primetili da već od rane jeseni, pa sve do proleća, ne možete da kupite naš, srpski beli luk.

Ako ga koristite bar za pripremu hrane (nadam se da završava i u salatama, “živ”, kao kod mene), onda ste prinuđeni da kupujete onaj kineski, koji nema ni miris, ni ukus.

Probao sam grčki, italijanski i španski, ali smatram da je srpski beli luk među najboljim u Evropi i zaista je šteta nemati ga preko cele godine. Najlepši je u rano proleće, kad se pojavi na pijacama, pa do početka leta, kad uglavnom nestane. Gde? Verovatno se volšebno teleportuje u Nemačku, Austriju i dalje.

Zato je sad pravo vreme da se obezbedite. Počnite da ga kupujute i sušite. Prosto je. Kupite nekoliko veza, odsecite vrhove i iskoristite na najbolji način, a glavice ostavite na malo tamnijem mestu, u nekoj staklenoj posudi, ili pletenoj korpi. Tako će se postepeno osušiti i imaćete ga do sledeće sezone.

Ja ga dosta koristim, pa sušim stotinak glavica. Ne kupujem ih odjednom, nego u nekoliko navrata, vikendom, da ne bih rizikovao kvalitet. Nije potrebno nikakvo posebno skladištenje, nikakvi specijalni uslovi.

Već posle prve godine, znaćete koliko vam je potrebno. Nakon petnaestak sezona, odoka znam koliko treba da odložim i sačuvam. Za one dane kad je kineski jedina alternativa.

I kad primetim da ga nestaje, počnem da se radujem, jer znam – mladi će se uskoro pojaviti na pijaci.

(Posećeno 160 puta, 1 danas posećeno)

3 Comments

  1. … Pa moglo bi se to i toliko lično uzgajati! Šta misliš da li bi raslo kao saksijsko bilje? Da probamo? Doneću ti domaći rasad…
    😉

    • ..Ma potrebna je samo ljubav i vrlo malo posvećenosti! Žardinjere mogu uz put! Stiže rasad…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + = 3