Nisam očekivao nikakav spektakl, prosto malo lepša večera povodom Dijaninog povratka iz Dablina.
Kad se priprema približila kraju, shvatio sam da je recept izuzetan, pa nažalost imam samo nekoliko slika gotovog jela.
Dakle – u zamrzivaču sam imao zamrznute škampe, koje sam nameravao da ispržim na grilu. Uz malo paškog sira i dobro vino, trebalo je to da bude sasvim solidna večera.
Odmrznuo sam ih (nekoliko sati) i u poslednji momenat odlučio da, po sećanju na neki video, napravim nešto novo.
U kesu za zamrzivač sam stavio maslinovo ulje, tucanu parpiku, sitno seckani beli luk, so (vrlo malo), biber, soja sos, med, bosiljak i mleveni đumbir. Sve odoka, naravno. Ne može da se pogreši (osim sa solju; soja sos je dovoljno slan).
Zatim sam u nju ubacio i škampe, pa sve dobro izmešao. Kesica je poslužila, svaka joj čast.
Bilo je dovoljno tečno da, kad su škampi bili isprženi (oko 4 minuta) ubacim u tiganj prethodno kratko kuvane pirinčane nudle.
One su pokupile ostatke tog fenomenalnog sosa, tako je konačno dobijen spektakularan rezultat.
Ne preterujem, probajte. Mogu da posluže i piletina, teletina, biftek…
Slatkasto – ljuti, škampi su bili sjajni, ali nudle su pobedile. Otimali smo se o svaki zalogaj.
Uz to, pili smo jedno od najboljih vina u poslednje vreme, Montecristo italijanskog Fantinelija.
Carski ugođaj za svečanu priliku.
Već je naručila večeru za sledeću epizodu. Ovaj post služi i tome da se setim kako sam je pripremio…
Bravo! Bas zvuci inspirativno